ASTMA   


" Gospa, imate astmo!"
" Gospa doktor, težko verjamem, ker še nikoli nisem imela astmatskega napada. Sem prebrala na internetu, kako je to. Jaz samo včasih kašljam, včasih težko vdahnem, ko grem v hrib na začetku težko diham, potem pa kar gre."

Astma ima tako kot skoraj vse bolezni  različno sliko težav in jakosti. 
Astma se dogaja samo v bronhih. To so poti, po katerih potuje zrak v in iz pljuč. Praviloma so astmatiki brez težav in ob merjenju imajo lahko normalno pljučno funkcijo. Ko pa se nekaj zgodi -  viroza, mrzel zrak, alergeni, dražilci, psihofizični stres, pa se bronhi zožijo. pojavi se občutek težke sape, suh kašelj, ki je tudi napadalen, občutek , da ne moremo dovolj globoko vdahniti, tiščanje v prsnem košu, utrujenost...
V primeru, da imate ob pregledu normalno pljučno funkcijo, vendar imate ali ste imeli zgoraj omenjene težave, astmo poskušamo dokazati z metaholinskim testom. Med testom opazujemo, ali se vrednosti pljučne funkcije zmanjšujejo. 
Zdravljenje je enostavno in uspešno. 

 KOPB    

 " Žena me je nagnala na pregled. Na radiu so rekli, da če dalj časa kašljaš se je treba pregledati."
" In koliko časa kašljate?"
" Ja to pa že kar! Gvišno pet let."
" Kadite?"
" Zdaj malo!"
" In koliko časa kadite in koliko cigaret na dan največ?"
" Ja, kadim 60 let, 2 paklca na dan, zadnji mesec samo 10 cigaret na dan!!"

Kronična pljučna obstruktivna bolezen (KOPB), je bolezen, ki se dogaja v bronhih, samih pljučih in kronično vnetje prizadene cel organizem. Najpogostejši povzročitelj je kajenje. Ko se pljučna funkcija zniža, je na žalost ne moremo več popraviti na normalne vrednosti.  Bolezen na srečo ne prizadene vseh kadilcev. 
Z zdravili lahko zaviramo napredovanje bolezni, glavni ukrep zdravljenja pa je nekajenje. 

HELICOBACTER PYLORI   
 


Je po gramu negativna bakterija, ki povzroča kronično okužbo želodca in dvanajstnika. Povzroča težave kot je zgaga, spahovanje, napenjanje, bolečine v epigastriju, motnje odvajanja blata in tudi spremembe na koži. 
Kronična okužba lahko pripelje do karcinoma želodca, na srečo pri nizkem odstotku okuženih, vendar če zadene ravno nas, to ni pomembno. 
Ko jo ugotovimo, je zdravljene enostavno: kombinacija dveh antibiotikov in zdravila za regulacijo izločanja želodčne kisline. En mesec po končanem zdravljenju ponovno napravimo urea dihalni test. 
Ljudje, ki so stari nad 63 let, pa naj napravijo gastroskopijo. Se nadaljuje ...  

 

   

   .

 


ŽELIM SE NAROČITI